Stichting De Fret
http://www.fret.nl/forum/

Castratie bailey
http://www.fret.nl/forum/viewtopic.php?f=3&t=10788
Pagina 1 van 2

Auteur:  Sam [ 17 maart 2013 09:57 ]
Berichttitel:  Castratie bailey

Hey,

De 26ste wordt bailey gecastreerd (ze is nog niet loops, is wel al in begin stadia) en ik heb eigenlijk wel tips nodig wat ik voor de castratie moet doen en na de castratie. Ik weet dat ze 4 uur nuchter moet zijn maar als ik om 4 uur 's nachts het voer weghaal en 8 uur breng en ze gaan nog niet gelijk opereren dan is ze mischien wel uiteindelijk 8 uur nuchter? Is dat niet slecht? En moet ik de kooi nog veilig maken? Ze zitten immers buiten. En ik ben ook bang dat bj aan haar wond gaat likken. En als ze thuis is mag ze dan gelijk eten? Help? :sad2:

Auteur:  Minka [ 17 maart 2013 10:49 ]
Berichttitel:  Re: Castratie bailey

De dierenarts weet toch wel wanneer de castratie is ingepland. Je moet eventjes bellen en hierna vragen. Als de dierenarts het niet weet, dan zou ik toch de vier uur aanhouden. Een gezonde fret kan dit met gemak aan. Ze is jong en gezond en ze krijgt toch ook prooi. Wat ik gemerkt heb met een prooieter, is dat ze echt niet om de vier uur gaan eten. Daar kan bij mij weleens een hele dag overgaan als er iets geserveerd wordt wat niet in de smaak valt.

Het is misschien beter om ze eventjes apart te houden of goed kijken wat BJ gaat doen. Apart houden is wat lastiger, omdat ze buiten zitten. Nu zijn de temperaturen wel omhoog aan het gaan, maar het vriest soms nog wel. Anders kun je ze naar binnen halen, maar ik denk dat het nog een te groot temperatuur verschil is. Heb je geen andere kleine buitenkooi waar ze in kan.

Je moet wel kijken, dat ze overal makkelijk bij kan. Ik weet niet hoe je buitenkooi is ingedeeld, maar bijvoorbeeld klimmen zal wat moeilijker gaan voor haar.

Nu bedenk ik me wel, dat ze natuurlijk geschoren is en dat als het echt kou is niet lekker voor haar zal zijn. Hier heb ik geen ervaring mee of ze dan wel of niet buiten kan zijn. Misschien is dan een optie in een garage of schuur te zetten.

Eten mag ze wel gelijk, dat is geen probleem.

Ik kan me je vragen heel goed voorstellen. Vooral de combinatie met buiten zijn en een andere fret erbij is gewoon lastig. Ik hoop dat ik je wat verder heb kunnen helpen en misschien kunnen andere mensen ook nog wat toevoegingen of wijzigingen doen met wat ik allemaal geschreven heb. :-)

Zorg wel dat je Waltham in huis hebt om haar medicijnen te geven. Ze zal antibiotica krijgen.

Auteur:  Sam [ 17 maart 2013 11:22 ]
Berichttitel:  Re: Castratie bailey

Ik heb een 3 dubbele toren kooi voor mijn konijn dus dan kan ik in de stal haar wel even apart zetten, maar voor hoelang? In de buitenkooi is alles bijna om te beklimmen. Bij ons binnen is het makkelijk 23 graden en die temperatuur verschil vindt ik toch wat groot om naar binnen te halen. Ik zal ook wel even de dierenarts bellen hoelaat de operatie gepland staat want mijn fretjes eten ontzettend veel.

Waltham vraag ik aan de dierenarts wel even. :) ik was laatst bij een andere dierenarts en die had waltham pate, is dit ook goed of liever niet?

En ik ben at gerustgestelder, dankjewel. :)

Auteur:  Minka [ 17 maart 2013 11:37 ]
Berichttitel:  Re: Castratie bailey

23 graden is inderdaad teveel temperatuur verschil. Waltham pate ken ik niet, maar ik zou voor de normale Waltham gaan. Gewoon voor de zekerheid.

Auteur:  Sam [ 17 maart 2013 11:41 ]
Berichttitel:  Re: Castratie bailey

Is goed, dankjewel. :)

Auteur:  Chaimel [ 17 maart 2013 19:04 ]
Berichttitel:  Re: Castratie bailey

Als alles goed gaat hoef je echt geen extra maatregelen te nemen. Zou haar even één nachtje apart houden en dan daarna weer terug in haar kooi. Houd er dan wel rekening mee dat ze zich goed warm moet kunnen houden. Dat is het allerbelangrijkste na een operatie. Dat ze zich goed warm kan houden. De dag erna kan ze als alles goed gaat gewoon weer bij haar maatje.

Met eten moet je even wachten tot ze echt goed wakker is. Meestal pas in de avond. Kijk gewoon naar haar. geef je haar te vroeg/snel eten dan kan ze nog misselijk worden en gaan braken. Dus wacht daarmee tot ze goed wakker is.

Heel veel succes, ik vind het altijd erg zenuwslopend :-?

Auteur:  Sam [ 17 maart 2013 21:04 ]
Berichttitel:  Re: Castratie bailey

Dan maak ik even deze week die kooi in de stal gereed met extra veel fleece dekens zodat ze het niet koud krijgt en dan lekker wat carnibest voor in de avond. Het enige waar ik bang voor ben is dat ze of niet bijkomt van de narcose of dat ze haar laten verbranden. :sad2:

Auteur:  Minka [ 17 maart 2013 21:10 ]
Berichttitel:  Re: Castratie bailey

Ze hebben toch ervaring met castratie? Ik herken het wel en spannend blijft het altijd. Heel veel succes. Mijn duimpjes draaien.

Auteur:  Chaimel [ 17 maart 2013 21:39 ]
Berichttitel:  Re: Castratie bailey

Verbranden??
Niet uit de narcose komen kan inderdaad gebeuren, maar die kans is bij gezonde jonge fretten niet zo heel groot als ze de goede narcose gebruiken. hier een stuk tekst daarover viewtopic.php?f=46&t=10528

Auteur:  raymond [ 17 maart 2013 23:53 ]
Berichttitel:  Re: Castratie bailey

Snap heel goed dat je bezorgd bent, maar zal vast wel goed komen. :-D
Maar inderdaad wat bedoel je met verbranden? :dontknow:

Auteur:  Chaimel [ 17 maart 2013 23:58 ]
Berichttitel:  Re: Castratie bailey

Misschien met warmhouden na de operatie?

Auteur:  EstherC [ 18 maart 2013 00:32 ]
Berichttitel:  Re: Castratie bailey

Ik dank dat ze met verbranden bedoeld wat Chaimel zegt.
Fretjes werden vaak tegen een te hete kruik aangelegd ,om ze warm te houden na de operatie, met als gevolg brandwonden :-(
Maar als jouw DA dit vaker heeft gedaan, dan zal dat niet gebeuren, neem ik aan.
En houdt haar altijd nuchter (zo'n 4 uur voor de operatie)
daarna goed warm houden en laat haar maar even alleen bijkomen, in lekkere warme dekens.
Ze herstellen er ,in mijn ervaring, verrassend snel van :wink:
Succes de 26e met Bailey!

Auteur:  Sam [ 18 maart 2013 23:28 ]
Berichttitel:  Re: Castratie bailey

Met verbranden bedoel ik inderdaad het opwarmen na de operatie. :)
Ik heb de kooi al klaar gezet voor haar. Is dit een beetje goed?


http://imageshack.us/photo/my-images/577/imagekny.jpg/

Dit is de boven verdieping van stampers kooi en het is helemaal vast zodat ze niet naar stamper kan komen. Nergens kan ze zich pijn doen en springen hoeft ze ook niet! :)

Auteur:  Chaimel [ 19 maart 2013 01:38 ]
Berichttitel:  Re: Castratie bailey

Als ze niet hoeft te klimmen en te klauteren dat lijkt het mij goed :-D

Auteur:  raymond [ 19 maart 2013 13:30 ]
Berichttitel:  Re: Castratie bailey

Stamper is een konijn neem ik aan? :dontknow:
Let er dan op dat het voor het konijn stress kan opleveren, een fret boven hem/haar .

Verder ziet er goed uit!

Auteur:  Sam [ 19 maart 2013 16:44 ]
Berichttitel:  Re: Castratie bailey

Stamper is wel wat dieren gewend, die heeft eens de kat aangevallen toen die zijn poten in de kooi stopte dus dat is geen probleem. :)

Auteur:  raymond [ 19 maart 2013 18:13 ]
Berichttitel:  Re: Castratie bailey

:rofl:

Ja en trouwens zit net de bedenken dat Stamper maar tijdelijk zijn kooi hoeft te delen :-D

Auteur:  Sam [ 19 maart 2013 20:43 ]
Berichttitel:  Re: Castratie bailey

Ja daarom! Ach voor 1 a 2 nachtjes moet het goed kunnen. :)

Auteur:  Chaimel [ 05 apr 2013 10:50 ]
Berichttitel:  Re: Castratie bailey

Hoe is het gegaan?

Auteur:  Sam [ 05 apr 2013 18:39 ]
Berichttitel:  Re: Castratie bailey

Oeps helemaal vergeten te updaten. :oops:

Met bailey gaat het uitstekend. Ze rent, klimt, springt, mokt, bijt er weer vol op los. Ik gaf haar kwart voor 9 af en 3 uur kon ik haar weer halen. Ze stonk alleen ongelofelijk vies! Ze heeft 2 dagen in het oude konijnen buiten hok van stamper gezeten in de ren (als ze zou ontsnappen, je weet maar nooit) en daarna heb ik haar weer samen met bj in de ren gezet. Ze klom gelijk maar dat heeft niet slecht uitgepakt. Haar buikje is nog wat kaal maar dat groeit wel weer aan. Ze heeft ook goed gegeten en is ook goed blijven eten. Ik las dat fretten moertjes zich anders gaan gedragen na de castratie maar dat is hier niet het geval. Ik vindt het niet erg, ik heb liever een lekkere wilde pittige moer. :-)

Pagina 1 van 2 Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/