Wordt donateur

Wordt donateur

Herplaatsbare fretten

Herplaatsbare fretten

Fret vermist

Fret vermist

Fret gevonden

Fret gevonden

Bemiddeling bij herplaatsing

Bemiddeling bij herplaatsomg

Fretten zijn van nature zindelijke dieren, dit houdt in dat ze er meestal niet van houden om hun bed te bevuilen. Op het moment dat baby fretten vast voedsel aangeboden krijgen proberen ze buiten het nest hun behoefte te doen. Maar de kooi bestaat uit meer dan alleen het nest en ook dit zal bij een niet al te goede opvoeding als toilet bestempeld worden. Het is belangrijk, dat jonge pups bekend raken met een poepbak. Pups die hier niet mee opgegroeid zijn en hebben aangeleerd gewoon in een hoek te gaan zitten in plaats van op een poepbak, zijn veel moeilijker zindelijk te krijgen. Zo zijn er zat voorbeelden van pups, die dit fout aangeleerd krijgen. Zo zijn er nog steeds fretten te koop in dierenwinkels, die op zaagsel zitten en waarvan 1 hoek in de kooi bestempeld is als poephoek. Van deze fretten kun je niet verwachten, dat ze weten wat de bedoeling is van een poepbak.

Bij de aanschaf van een fret staat zijn poebak al netjes in een hoekje van de kooi te wachten op zijn nieuwe gebruiker. Maar de fret in kwestie heeft hier hele andere ideeën over en gaat precies in de andere hoek van de kooi zitten. Waarom ze dit doen kan natuurlijk verschillende redenen hebben. Geef de fret hierin zijn zin en verbouw de kooi zodat de poepbak voor de fret op de juiste plek komt te staan. Zijn natuurlijke instinct zegt hem daar te gaan zitten, maak hier dan ook handig gebruik van en verplaats de poepbak naar de fret zijn voorkeur.

Voorkomen

Je kunt onzindelijkheid het beste voorkomen door de fret nadat hij wakker is geworden eerst op de bak te zetten en hier zijn behoefte te laten doen. Fretten moeten namelijk na het slapen bijna altijd naar het toilet. Hun spijsvertering werkt heel erg snel dus een fret produceert ongeveer iedere 4 uur wel een hoopje poep. Wees hier wel heel erg consequent in. Ook voordat je de fret uit de kooi haalt moet je hem eerst op de bak zetten (tenzij hij net wat heeft geproduceerd). Vergeet je dit en de fret heeft dit door, dan kun je het de volgende keer wel vergeten. De fret zal dan net zo lang wachten tot je hem neerzet op de grond en zal daarna naar het eerste de beste hoekje lopen om daar zijn behoefte te doen.

Richt de kooi zo in, dat de fret bijna genoodzaakt is om op de bak te gaan. Dit kun je doen door ten eerste niet al te veel ruimte in het begin te geven. Heb je een kooi met meerdere verdiepingen sluit er dan tijdelijk 1 af totdat de fret zindelijk is; daarna kun je de kooi weer uitbreiden. Plaats op iedere verdieping een poepbak zodat de fret niet te ver hoeft te lopen om zijn behoefte te kunnen doen. Veel fretten hebben de instelling “waarom moeilijk doen als het makkelijk kan” en zullen hun behoefte doen op een plaats, die daar niet voor bestemd is.

Maak gebruik van het idee, dat de meeste fretten hun nest niet willen bevuilen. Leg zoveel mogelijk doeken in de overige hoeken, zodat ze deze niet willen bevuilen. Hopelijk werkt dit en zal de fret veel zindelijker zijn.

Tips en trucs

Leer vanaf het eerste moment, dat de poepbak de plek is om zijn behoefte te doen. Blijf in de buurt van de fret en corrigeer hem als je ziet, dat hij ergens anders wil gaan poepen. Dit kun je herkennen als de fret achteruit met de staart in de lucht een hoek in loopt, meestal willen ze dan wat gaan doen. Corrigeren betekend niet straffen, maar dit houdt in dat je de fret snel oppakt en op de poepbak zet. Heeft de fret nog niets gedaan en wil hij van de poepbak weglopen plaats hem terug. Doe dit net zo lang totdat de fret op de bak gaat zitten en zijn behoefte hierop doet. Wees hier consequent in!!

Maak gebruik van meerdere poepbakken en maak de bak niet al te goed schoon, laat bijvoorbeeld 1 poepje in de poepbak liggen, zodat de fret dit herkent als zijn toilet. Laat een poepbak echter niet te vies worden, fretten zijn schoon op zichzelf en worden onzindelijk als ze hun bak te vies vinden.

Zindelijkheid in het huis

Plaats in heel het huis meerdere poepbakken. Vooral in de hoeken, die als toilet gebruikt worden. Ook kun je hiervoor kranten gebruiken. Kranten zijn makkelijk te verwisselen. Er zijn maar weinig fretten, die tijdens het loslopen 100% zindelijk zijn. Hiermee bedoelen we dus fretten die tijdens het loslopen echt naar de poepbak gaan om hun behoefte te doen. Ruim “ongelukjes” gelijk op, zodat de fret dit niet gaat zien als een vaste markeerplek.

Markeren

Een fret ziet zijn huis als zijn territorium. Daarom worden de hoeken in het huis en de deuropeningen vaak gebruikt om hun behoefte te doen. Op deze manier laat hij iedereen weten, dat hij hier woont en dat dit zijn territorium is. Dit is het instinct van een fret en dit gedrag zal niet snel af te leren zijn. Fretjes die normaal gesproken heel zindelijk zijn, kunnen onzindelijk worden als er een andere fret in huis komt, denk aan fretjes, die je tijdens een vakantie van iemand opvangt. Of een nieuwe aanwinst in het gezin. Een fret die altijd erg zindelijk is geweest, zal nu de neiging krijgen om zijn territorium beter te markeren.

Poepbakken

Er zijn verschillende soorten en maten poepbakken te koop. De één heeft een instap, de ander past in een hoekje. Het kan best zo zijn, dat de fret de poepbak die je voor hem hebt uitgekozen gewoonweg niet prettig vindt en hier daarom ook geen gebruik van maakt. Kleine hoek poepbakken zijn voor de meeste fretten ongeschikt, vooral voor grote rammen kan het praktisch gezien niet de geschikte bak zijn. Maar er zijn ook fretten, die graag in een poepbak zitten met een hoge achterkant. Is een fret onzindelijk, probeer dan verschillende soorten poepbakken uit. Wat misschien wel belangrijker is, zet de bak goed vast zodat de fret hem niet kan verschuiven of omgooien.

Bakvulling

Er zijn vele verschillende soorten bakvulling te koop. Iedereen heeft hierin zijn eigen voorkeur. Probeer in ieder geval kattengrit te vermijden, neem liever iets van geperste houtkorrels zoals Plospan geperste houtkorrels. Of kies iets van geperst papier, zoals breeder select of Back-2-nature. Kattengrit is vaak veel te stoffig, daarnaast klontert het vaak. De fret zijn vacht kan door het grit veel ruwer aanvoelen. Gebruik niet teveel bakvulling. Een fret zal bij teveel bakvulling de bak aanzien als graafbak en zal de inhoud ervan door de kooi verspreiden. Een kleine laag bakvulling is meestal meer dan voldoende.