Wordt donateur

Wordt donateur

Herplaatsbare fretten

Herplaatsbare fretten

Fret vermist

Fret vermist

Fret gevonden

Fret gevonden

Bemiddeling bij herplaatsing

Bemiddeling bij herplaatsomg

Ik wil een fret, maar is dat een verstandige beslissing?

Wat is de fret voor een dier?

De fret behoort tot de familie der marterachtigen, het is een roofdiertje. De fret is in tegenstelling tot andere marterachtigen de enige die gedomesticeerd is. De fret komt dus niet in het wild voor. Sterker nog, het dier kan in de natuur niet overleven.

Waarom wil ik een fret?

Een fret:

  • wil overal in, achter, tussen en onderdoor kruipen
  • is een vrolijk en tot op hoge leeftijd speels dier
  • is een klein dier, gemakkelijk hanteerbaar en niet zwaar in gewicht
  • maakt geen storende geluiden
  • veroorzaakt (wanneer het gecastreerd is en behoudens een enkele maal gebruik van de anaalklieren) doorgaans geen hinderlijke geuren
  • is erg actief gedurende een klein aantal uren per dag, maar brengt ook grote delen van de dag slapend door
  • kan een redelijke leeftijd bereiken, tot wel 10 jaar, het gemiddelde ligt rond de 7 jaar
  • is een dier met een hoge aaibaarheidsfactor, waarvan de vacht (naast het borstelen) weinig onderhoud vergt
  • is na een goede opvoeding grotendeels zindelijk en doet zijn behoeften op een (katten)bak
  • is erg ondernemend en intelligent

Weet ik het volgende?

  • is het toegestaan in mijn huis een huisdier te houden?
  • ben ik niet allergisch voor dieren?
  • een fret is een solitair dier, dit wil zeggen dat het dier graag een eigen territorium heeft. Geef de fret bij voorkeur een eigen kooi / plek, zodat zij zich kunnen afzonderen van de andere fret(ten). 
  • er zijn fretten die het fijn vinden om een soortgenootje te hebben om te spelen. Wanneer het spelen in groepjes wordt getolereerd door de fretten, is dit een optie. Hou echter niet meer dan twee tot vier fretten in een groep. Teveel fretten in een groep kan veel stress veroorzaken!
  • een fret vergt als hij wakker is veel aandacht en oplettendheid van zijn baasje
  • een fret is niet te dresseren
  • een gezonde fret is geen schootzitter!
  • een fret is niet geschikt voor kleine kinderen
  • een fret moet worden gecastreerd en dient jaarlijks ingeënt te worden, dit brengt de nodige kosten met zich mee

…en het volgende ook?

Er is een aantal dingen die fretten nooit afleren, zoals planten uitgraven of aan de vloerbedekking krabben. Om bepaalde redenen (bronst of loopsheid of vreemde fretten in huis) kunnen fretten een plasje of poepje doen op een verkeerde plaats. Verder kunnen zij soms vreemden bijten, de hond of poes willen plagen, niet op kunnen schieten met andere kleine dieren, een enkele maal de anaalklieren legen (bij schrik of pijn), hetgeen erg stinkt (dit komt maar zelden voor).

Uw huis zal “aangepast” moeten worden in verband met de veiligheid van de fret. Kieren en gaten, ook die in sommige apparaten en meubels, zullen terdege afgedicht moeten worden.
Als de toiletbak te vies is naar de zin van de fret, zal hij er vrolijk naast poepen.
Een fret is moeilijk bij mensen onder te brengen tijdens uw vakantie en kan meestal ook niet mee, zeker niet naar warme oorden. Hij kan namelijk beslist niet tegen temperaturen boven de 30oC!

De dagelijkse verzorging houdt onder meer in: het verblijf schoonmaken, toiletbakken tweemaal per dag reinigen, eten en drinken verstrekken, slaaplappen verschonen, aandacht geven door te spelen met het dier en opletten tijdens het loslopen. Maar ook geregeld de nagels knippen, de oren schoonmaken, de vacht borstelen en indien aanwezig, parasieten bestrijden.

Kan ik de kosten voor een fret opbrengen?

Voor de aanschaf van een fret moet u rekenen op een bedrag van 250 euro, inclusief de kooi. Daar kunnen kosten bijkomen in de vorm van entingen, een boek over de verzorging, een eventueel lidmaatschap van een organisatie die voorlichting geeft over de fret, speelgoed en medische behandelingen. Een fret kost al gauw zo’n € 15 per week (voeding en poepbakvulling). Daar kunnen medische kosten bijkomen en die kunnen flink oplopen.

Weet ik voldoende over de verzorging van de fret?

Een fret verzorgen is beslist niet hetzelfde als een hond of kat verzorgen. Indien u plezier aan het dier wilt beleven, dient u zich bewust te zijn van de specifieke welzijns- en verzorgingseisen van dit dier. Hiervoor kunt u bijvoorbeeld “Het Frettenboek” lezen, lid worden van een organisatie die voorlichting geeft op frettengebied, praten met andere frettenhouders, eens wat rondkijken op internet etc.

Heb ik ruimte om een fret te houden?

Voor een buitenverblijf heeft u minimaal 6 m2 nodig (voor 2 fretten). Voor een verblijf binnenshuis is dat minimaal 2 m2 voor 2 fretten, mits de dieren dagelijks tweemaal een uur buiten de kooi mogen spelen. Bij het houden van meer dan twee dieren is er voor iedere fret extra een halve m2 meer nodig. Deze richtlijnen zijn opgesteld in verband met de op handen zijnde wetgeving.

Wat moet er in het verblijf aanwezig zijn?

Een toiletbak, gevuld met niet-klompvormende bakvulling (bijvoorbeeld in staafjes geperst papier of houtkorrels), een drinkfles en/of zware drinkbak, een nachthok of aparte slaapplaats met daarin katoenen lappen (b.v. oude handdoeken). Dit alles kan aangevuld worden met een hangmat/slaapzakje en speeltjes.

Wat eet de fret?

De fret is een strikte carnivoor (vleeseter). Zijn maagdarmkanaal is erop gebouwd om prooidieren in zijn geheel op te eten en te verteren. Het is daarom aan te raden om hele prooidieren te geven. KVV en Barf wordt afgeraden in verband met bacteriën die vrijkomen bij de verwerking van het vlees. Hoogwaardig kittenvoer (bijvoorbeeld Virbac of Orijen) behoort ook tot de mogelijkheden. 


Wat drinkt de fret?

Water. Geef nooit koemelk of koemelkprodukten! Fretten raken hiervan aan de diarree vanwege de lactose die zich in melkprodukten bevindt.

Neem ik een mannetjes- (ram) of een vrouwtjesfret (moertje)?

Er is een duidelijk verschil in grootte, niet zozeer in gedrag. Wel zijn rammen vaak iets rustiger en de moertjes wat ondernemender.

Is een fret zindelijk?

Ja, een fret gedraagt zich in het algemeen zindelijk, maar het is wel zo dat u hem hierbij zult moeten begeleiden. Een jonge fret (pup) moet door de fokker aangeleerd krijgen waar het dier zijn behoefte moet doen. Later dient deze opvoeding door de nieuwe eigenaar te worden voortgezet in de nieuwe omgeving van de fret.

Hoe oud wordt een fret ?

Een fret kan bij goede gezondheid een leeftijd bereiken van 8-10 jaar. Gemiddeld ligt de leeftijd iets lager op 6-8 jaar.

Wat doe ik als het dier ziek wordt?

Helaas zijn nog niet alle dierenartsen voldoende ervaren in het behandelen van ernstige ziekten of specifieke aandoeningen van fretten. Er is maar een klein aantal dierenartsen die heel veel ervaring hebben in het behandelen van fretten. Het kan gewenst zijn, zeker bij bijzondere ziektegevallen, zo’n ervaren arts te raadplegen. Afhankelijk van uw woonplaats dient u daarvoor misschien een eind te moeten reizen.

Wat doe ik als ik met vakantie ga?

Een fret kan niet mee naar warme landen. Onderbrengen bij een andere frettenliefhebber kan men beter bijtijds regelen! Meenemen naar het buitenland kan alleen als het dier ingeënt is tegen hondsdolheid.

Waar schaf ik een fret aan?

Het liefste bij een liefhebber die een nestje heeft gefokt of bij een erkende instantie (asiel). Koop liever niet bij een dierenwinkel of op een markt. Bij Stichting De Fret kan geïnformeerd worden naar de stand van zaken wat betreft (her)plaatsing.

Kan een fret ook met andere huisdieren omgaan?

Ja en nee. Met de hond gaat het over het algemeen redelijk tot goed. Met katten redelijk. Uiteraard is begeleiding hierbij van groot belang. Met andere kleine huisdieren kan een fret niet overweg.

Een laatste waarschuwing: denk niet alleen ‘wat een leuk diertje!’. Dit diertje wordt groot, leeft relatief lang en heeft voortdurende aandacht en verzorging nodig. Dit kost tijd en vergt van de verzorger een grote dosis verantwoordelijkheid!!

Tot slot

Stichting De Fret heeft de afgelopen paar jaren voor meer dan 1000 fretten een nieuw tehuis moeten zoeken, 90% van deze fretten waren impulsaankopen of dieren die te jong werden aangeschaft in dierenwinkels. Vanwege het gebrek aan de inprentingsperiode vertonen zij vaak gedragsproblemen, denk daarom goed na en bezint voor u begint!