Wordt donateur

Wordt donateur

Herplaatsbare fretten

Herplaatsbare fretten

Fret vermist

Fret vermist

Fret gevonden

Fret gevonden

Bemiddeling bij herplaatsing

Bemiddeling bij herplaatsomg

Als je er voor kiest om je fretten buiten te huisvesten, is het van belang om een goed hok aan te schaffen wat niet alleen veilig is voor de fretten, zodat ze niet kunnen ontsnappen, maar je dient ook rekening te houden met de praktische kant, zoals het schoonhouden van het frettenverblijf. De meeste mensen kiezen als buitenverblijf een kippen- of konijnenhok. Met wat kleine aanpassingen, zoals het gaas, zal je verder weinig aanpassingen hoeven te verrichten. Het hok is echt alleen maar bedoelt om in te slapen te eten en te poepen. Voor de speeluurtjes moet je een andere ruimte (buiten) geheel fret proof maken; lees hiervoor “loslooptijd en losloopruimte”.

Buitenverblijf

Een buitenverblijf moet aan een aantal eisen voldoen wil je hier op een veilige wijze fretten in kunnen houden. Zo moet je zorgen voor een geïsoleerd nachtgedeelte, waar een slaapkist in komt te staan. Deze plek moet vorstvrij zijn om de fret warm te houden gedurende de wintermaanden. Maar de slaapkist moet voldoende geventileerd zijn om de vorming van condens tegen te gaan.
Het hok moet in de schaduw staan, aangezien de temperaturen anders te hoog kunnen oplopen. Een ren, die aan het nachthok zit, moet beschermt zijn tegen de weersomstandigheden, zodat er geen regen, sneeuw of hagel in het verblijf kan blijven liggen. De fret zou deze nattigheid mee kunnen nemen in zijn nachtgedeelte. Dat zorgt er dan weer voor, dat er minder warmte blijft hangen, waardoor de nattigheid kan zorgen dat een fret ziek wordt. De onderkant van de kooi moet afhankelijk van waar hij op komt te staan fret proof gemaakt worden. Staat hij op een harde ondergrond dan is dit geen probleem. Komt hij op een zachte ondergrond te staan, bijvoorbeeld gras, dan moeten er maatregelen genomen worden om ervoor te zorgen dat de fret zich niet uit kan graven.

Wintermaatregelen

Als je een goed buitenverblijf voor je fretten hebt aangeschaft, dus met een nachtgedeelte en daarin een goede slaapkist, is het in principe niet nodig om extra maatregelen te nemen met betrekking tot vorst. Het is belangrijk dat de fret zichzelf warm kan houden tijdens het slapen. Geef de fret wat extra doeken waar hij goed in weg kan kruipen. Of de fret zich goed warm kan houden is te controleren door met je hand te voelen in het slaapkistje. Is de temperatuur hierin aangenaam dan kun je er vanuit gaan, dat de fret zich goed warm kan houden. Voelt het slaapkistje koud aan en de fret ook dan moet je extra maatregelen nemen. Verschoon de slaapdoeken regelmatig, aangezien deze vochtig kunnen worden door de uitademingslucht van het fretje. Tijdens extreme vorst kan het noodzakelijk zijn om de kooi af te schermen met dekzeil. Zorg wel voor voldoende ventilatie.

Extra maatregelen moeten genomen worden om het drinkwater te ontdooien. Er zijn speciale producten in de handel, die men ook gebruikt in volières om het drinkwater te ontdooien. Stichting De Fret heeft een soort buigzame verwarming te koop, die je om het drinkflesje draait. Deze verwarming kan het water lange tijd vloeibaar houden. Er zijn ook fretteneigenaren, die met opzet een bakje water laten bevriezen en dan de klomp ijs in de kooi zetten. De fretten likken aan de ijsklomp en zouden op deze manier genoeg vocht naar binnen krijgen. Zorg in deze periode dat de fret het water niet kan omgooien; als zijn vacht nat wordt en hij zijn slaapdoeken nat maakt, kan hij onderkoeld raken. Vocht is tijdens een vorstperiode heel slecht voor de fretten. Controleer tweemaal daags!