Wordt donateur

Wordt donateur

Herplaatsbare fretten

Herplaatsbare fretten

Fret vermist

Fret vermist

Fret gevonden

Fret gevonden

Bemiddeling bij herplaatsing

Bemiddeling bij herplaatsomg

Na de endocriene tumoren is lymfoom een van de meest voorkomende tumoren bij de fret. Een virale oorzaak wordt wel vermoed maar is nooit aangetoond. Feit is dat het niet ongebruikelijk is dat meerdere fretten in dezelfde leefomgeving lymfomen kunnen ontwikkelen.

Bij jonge fretten onder de leeftijd van 1-2 jaar heeft de ziekte vaak een snel verloop. De meest voorkomende vorm bij deze jonge dieren is “mediastinaal lymfoom”, waar-bij de zwezerik snel groeit en door zijn grote volume de longen wegdrukt. Ook een progressief verlopende “multicentrische” vorm van lymfoom met aantasting van lymfeklieren in de buik, lever, maag en andere organen komt bij jonge dieren voor. Bij oudere dieren verloopt de ziekte meer chronisch. Over het algemeen worden hierbij de uit- en inwendige lymfeklieren en inwendige organen aangetast.

Symptomen

Bij jonge dieren ontstaat vaak een plotselinge benauwdheid, eventueel voorafgegaan door slecht eten, gewichtsverlies en luste¬loosheid. Hoesten en het opbraken van voedsel kunnen eveneens optreden. Bij de multicentrische vorm, kan bij jonge dieren een symptomenbeeld ontstaan met slecht eten, wegkwijnen, af en toe braken, depressie en uitdroging.
Bij oudere dieren hangen de klachten af van de organen die betrokken zijn bij deze ziekte. Aspecifieke, vage symptomen als slecht eten, vermageren en lusteloosheid zijn vaak aanwezig.. Andere mogelijke symptomen zijn chronische diarree, braken, milde benauwdheid, geelzucht, zwakte in de achterhand.

lymfoma

De diagnose

Bij jonge dieren is röntgenologisch voorin de borstholte een massa zichtbaar die zich behoorlijk naar achteren kan uitbreiden. Een weefselcel onderzoek van een biopt met een dunne naald uit de borstholte is bewijzend.
Bij oudere dieren kunnen vergrote uit- en inwendige lymfeklieren voelbaar zijn.
Röntgenfoto’s en een echo van de buik kunnen nadere informatie geven. Uiteindelijk geeft weefselonderzoek pas de juiste diagnose. Biopten met een dunne naald van deze vergrote lymfeklieren zijn niet op een goede manier te boordelen door de patholoog en kunnen makkelijk verkeerd geïnterpreteerd worden. Beter is het om de lymfeklier te verwijderen en in zijn geheel op te sturen.

De maag- en darmlymfeklieren kunnen soms vergroot zijn in een reactie op Helicobacter mustelae en kunnen bij histologisch onderzoek een miswijzing geven, het is verstandig om daarom niet alleen van deze lymfeklieren een biopt te nemen bij de verdenking op lymfoom.

Een groot deel van de fretten heeft een milde bloedarmoede, Bij veel oudere fretten is een toename van het aantal lymfocyten (bepaald soort ontstekingscellen) aanwezig. Dit is eerder een teken van een chronische infectie ten gevolge van bijvoorbeeld een chronische (Helicobacter) gastritis dan een aanwijzing voor het aanwezig zijn van lymfoom.

De behandeling

De behandeling kan bestaan uit het verstrekken van corticosteroïden of chemotherapie. Met corticosteroïden (Prednison) wordt een soms tijdelijk goed resultaat bereikt. Chemotherapie vereist een intensieve begeleiding. Fretten met lymfoom zijn gevoeliger voor allerlei infecties, antibiotica kan daarom zeer nuttig zijn en een tijdelijk herstel geven.

Prognose

Bij jonge dieren is de ziekte vaak snel fataal. Oudere dieren kunnen langdurig ziek zijn met goede periodes afgewisseld door periodes waarin de fret zich ziek voelt. Uiteindelijk is de prognose slecht.

Bron: Drs. Hanneke Roest, frettendierenarts, Frettenkliniek