Wordt donateur

Wordt donateur

Herplaatsbare fretten

Herplaatsbare fretten

Fret vermist

Fret vermist

Fret gevonden

Fret gevonden

Bemiddeling bij herplaatsing

Bemiddeling bij herplaatsomg

Het schoonhouden van het frettenverblijf is een belangrijke taak, die je als frettenbezitter dan ook serieus moet nemen. De meeste fretten zijn van nature zindelijk, zeker in de kooi zullen de meeste fretten een vaste plek verkiezen om hun behoefte te doen. Plaats hier dan ook het frettentoilet. Fretten houden niet van een verblijf dat vuil is. Het enige probleem is, dat ze dit soms zelf veroorzaken door bijvoorbeeld het toilet om te gooien of de waterbak met het voerbakje te vermengen. Het is daarom van belang dat je de kooi dagelijks schoonmaakt, om vervuiling tegen te gaan.

Hangmatjes en slaapzakjes

De hangmatjes en slaapzakjes dienen regelmatig gewassen te worden. Minimaal één keer per week dienen alle hangmatjes en slaapzakjes uit de kooi gehaald te worden om te wassen. Vaker mag natuurlijk ook. Bij fretten die ongecastreerd zijn, zal je dit in ieder geval vaker moeten doen, aangezien zij meer huidvet aanmaken. Hierdoor gaan de hangmatjes en slaapzakjes sneller ruiken naar “fret”.

Fretten die prooi eten, kunnen soms een rommeltje maken van hun kooi. De bloedresten kunnen op de hangmatjes en slaapzakjes terechtkomen, waardoor deze vaker verschoond moeten worden. Het aanbieden van een prooihokje kan een uitkomst bieden, aangezien de fret hierin zijn prooi zal opeten en de rest van de kooi zo schoon mogelijk houdt. Het spreekt waarschijnlijk voor zich, dat niet alle fretten er zo over denken en je alsnog de hang- en slaapzakjes vaker dient te verschonen. Het prooihokje dient in ieder geval dagelijks te worden schoongemaakt.

Tijdens de ruiperiode kan het nodig zijn de hangmatjes en slaapzakjes vaker te verschonen door de hoeveelheid haren die hierop achterblijven.

Sommige fretten zijn heel gevoelig voor wasmiddelen waar parfum in zit, de meeste fretteneigenaren hebben speciale wasmiddelen voor de fretten, die parfumvrij zijn.

Voer- en drinkvoorzieningen

Bij het voeren van brok dien je iedere dag de voerbak schoon te maken. Het vet in de brokjes plakt tegen de wand van de voerbak aan waardoor deze vettig wordt, dit is een goede ondergrond voor bacteriën om zich aan vast te hechten. Dat moet natuurlijk altijd voorkomen worden. Haal iedere dag de resterende brokjes uit het voerbakje om het bakje te kunnen reinigen en hem daarna opnieuw te vullen. Zorg ervoor dat de fret de brokjes opeet binnen 2 dagen. Als brokjes namelijk blootgesteld worden aan lucht en zuurstof raken ze nog meer voedingswaarde kwijt. Het is daarom beter de bak iedere dag even bij te vullen, dan de fret een grote bak te geven waar hij een week mee moet doen.
Brokjes die om wat voor reden ook vochtig zijn geworden of er anders uit zien dan toen je ze uit de verpakking haalde, dienen weggegooid te worden.

Indien je prooi of KVV voert aan je fretten, is het belangrijk om de hygiëne nog serieuzer te nemen. Prooi en KVV bevatten bacteriën, die onder normale omstandigheden niet schadelijk zijn voor fretten. Prooi en KVV kunnen maar een bepaalde tijd in de kooi blijven liggen voordat het bederft. Prooi kan meestal langer blijven liggen dan KVV. KVV kun je het beste geven in porties, die de fret in één keer opeet. Zeker met warme dagen bederft dit erg snel en krijg je al snel te maken met ongenode gasten, zoals vliegen en maden. Ruim het bakje, waarin je de KVV geeft, direct op en was deze af. Geef je prooi, dan is het raadzaam om niet te groot te voeren, zeker op warme dagen doet de fret er te lang over en bederft het daardoor te snel. Dit is natuurlijk afhankelijk van de hoeveelheid fretten in de kooi. Voer liever verschillende keren per dag kleinere prooidieren zoals muizen, babykonijnen of weaner ratten. Sop de kooi iedere dag uit om bloed en restafval (darmen) te verwijderen.

De drinkfles dient iedere dag verschoond te worden, zo blijft het water fris en krijgen bacteriën niet de kans zich aan de binnen kant van de fles te hechten. Er zijn speciale flessenborstels te koop die je kunnen helpen bij het reinigen van de binnenkant van de fles. Als de fles lekt, of er teveel aanslag is van kalk, dien je een nieuwe fles aan te schaffen.

Waterbakjes dienen minimaal één keer per dag verschoond te worden. Het water moet weggegooid worden en de bak dient uitgeboend te worden; doe je dit niet dan zal er een glibberige laag op de bodem van het bakje ontstaan, wat uiteraard een goede bodem is voor bacteriën. Met warme dagen doe je de fret een plezier door verschillende keren per dag het water te verversen met koel, schoon water.

Frettentoilet

Het frettentoilet dient dagelijks, soms zelfs vaker, schoon gemaakt te worden. Dit kun je doen door de bak uit te scheppen. Maar je kunt er ook voor kiezen om de bak leeg te gooien en deze opnieuw te vullen. Kies je voor het uitscheppen van de bak, dan dien je alle ontlasting en urine eruit te scheppen. Door de resterende korrels naar één kant van de bak te schuiven kun je de bak uitdoen met een vochtige doek. Vul daarna de bak bij om er voor te zorgen dat er voldoende korrels in de bak aanwezig blijven. Minimaal één keer per week dien je de bak volledig leeg te gooien en de bak helemaal uit te soppen met iets dat desinfecteert. Aangezien fretten vaak na het toilet bezoek hun kont afvegen aan de vloer voor het toilet, is het raadzaam de bodem van de kooi iedere dag even schoon te maken met een vochtige doek.