Wordt donateur

Wordt donateur

Herplaatsbare fretten

Herplaatsbare fretten

Fret vermist

Fret vermist

Fret gevonden

Fret gevonden

Bemiddeling bij herplaatsing

Bemiddeling bij herplaatsomg

De inrichting van een frettenkooi moet aan een aantal eisen voldoen. Zo zullen er verschillende slaapplaatsen gecreëerd moeten worden. Moet er gelegenheid zijn tot eten en drinken en moet er een plek gemaakt worden voor het frettentoilet. Of misschien zelfs de mogelijkheid bieden tot een prooihokje. Bij kooien, die erg open zijn (aan alle vier de kanten gaas), moet men iets verzinnen om de kooi wat donkerder te maken, waardoor de fret zich veiliger voelt. Dit kun je doen door bijvoorbeeld een laken over de kooi heen te plaatsen, de bovenkant en de zijkanten worden daardoor afgedekt. Hou wel rekening met voldoende ventilatie.

Slaapplaatsen

De slaapplaatsen in een frettenkooi zijn misschien wel het allerbelangrijkste als het op veiligheid en geborgenheid aan komt. Een fret is van nature zowel een roofdier als een prooidier. En de drang om veilig weg te kunnen kruipen, is bij veel fretten nog steeds aanwezig. Een slaapkistje is daarom van groot belang. Hier kan de fret in wegkruipen, als hij zich volledig wil terugtrekken.

Daarnaast kan een hangmat tegenwoordig niet meer ontbreken in het verblijf van de fret; de meeste fretten zijn er dol op. Er zijn veel verschillende soorten en maten, de maat maakt in principe niet veel uit, maar de soort wel degelijk. Er zijn hangmatten op de markt, die zogenaamd speciaal voor fretten gemaakt zijn, maar er is voor de fret geen mogelijkheid in de hangmat weg te kunnen kruipen. Aangezien dit een gevoel van veiligheid geeft aan de fret vinden wij het noodzakelijk dat alle hangmatjes de mogelijkheid bieden voor de fret om hierin weg te kunnen kruipen. Let hier dus goed op bij de aanschaf van een hangmat. Niet alle fretten maken hier gebruik van, maar het is wel belangrijk dat ze de mogelijkheid hebben.

Daarnaast kan er ook nog een slaapplaats gecreëerd worden door mandjes, slaapzakken, kussentjes of doeken in de kooi te plaatsen.

Hoe meer slaapplaatsen je kan creëren, des te beter dit is voor de fret. Hij kan dan zelf bepalen, waar hij wanneer wil gaan liggen. Dit gevoel van zelf beslissen is voor de fret erg belangrijk en vergroot zijn gevoel voor veiligheid, wat weer een stressverlagend effect kan hebben. Worden er meer fretten in een kooi gehuisvest, dan is het helemaal van groot belang om verschillende slaapplaatsen te maken, zodat de fretten elkaar (als ze hier behoefte aan hebben) kunnen ontwijken.

Eten en drinken

Vers drinkwater moet altijd aanwezig zijn. Dit kun je geven in de vorm van een drinkfles, of in de vorm van een waterbakje. Houd er rekening mee, dat een bakje omgegooid kan worden en de fret dan zonder water kan komen te zitten. Een drinkfles heeft de voorkeur aangezien dit schoon blijft en niet omgegooid kan worden, al zijn er fretten die het flesje van de kooi af kunnen laten vallen.

Als we naar het eten kijken dan hebben we verschillende mogelijkheden. Mensen die hun fret brokvoer willen geven, dienen dit altijd beschikbaar te hebben voor de fret. Je kunt dit aanbieden in een gewoon voerschaaltje, maar houd ook hier rekening met het feit, dat fretten houden van dingen omgooien en verwacht niet dat de brokjes netjes in hun bakje blijven zitten.

Voor de Ferret Nation zijn er speciale voer en drinkbakjes op de markt, deze kun je vastklikken zodat de fret deze niet kan omgooien. Ideale oplossing!!

Geef je je fret prooi, dan zul je merken dat de fret het fijn vindt om zijn prooi te verstoppen en soms zelfs in het donker op te eten. Je kunt op dit gedrag inspelen door een “Prooihokje” te maken. Of dit nou een kartonnen doosje is, of een plastic bak die omgekeerd staat met een gat erin, maakt niet uit.
Het gaat erom dat je het natuurlijke instinct van de fret gebruikt en hem geeft wat hij nodig heeft.
Zo blijft de kooi schoner en hoef je de slaapzakken minder vaak te verschonen. Maar er zullen natuurlijk altijd fretten zijn, die eigenwijs blijven en uitgebreid hun prooi opeten in hun slaapzak.

Frettentoilet

Er zijn vele soorten frettentoiletten op de markt. Maar waar dien je nou rekening mee te houden? Dit is een lastige vraag, omdat iedere fret zijn persoonlijke eisen stelt aan zijn toilet. Waar de ene fret laag poept, poept de andere fret weer hoog. Het is daarom van belang om er voor te zorgen dat de achterkant van het toilet hoog is, waardoor de fret er niet overheen kan gaan poepen. Daarnaast is het ook van belang om de grootte van de fret in oogschouw te nemen, waar een klein dametje met gemak op een klein hoekbakje past, zal een flinke ram er maar met 1 achterpoot in passen. Sowieso plassen rammen anders dan moertjes, rammen hebben een “naveltje” op hun buik, dit is hun piemel. Ze plassen dus richting hun buikje, terwijl bij de dames alles veel meer aan de achterkant zit bij hun anus. Zij plassen bijna over hun poep, terwijl je bij rammen echt een afstand ziet tussen het drolletje en de urine. Je kunt je dus voorstellen dat als je een flinke ram hebt, die wanneer hij in een klein toilet moet gaan zitten, over het randje plast. Maar dit is niet het enige waarmee je rekening dient te houden. Ook met het toilet wordt gegooid; het is dus noodzaak om het frettentoilet goed vast te zetten, omdat anders de inhoud letterlijk door de kooi vliegt.

Speelgoed

Een frettenkooi is om in te eten, te slapen en gebruik te maken van het frettentoilet. Een kooi is niet om in te spelen. Buiten dat het allerlei gevaarlijke situaties mee kan brengen, hoort een fret er gewoon regelmatig uit te komen om zijn energie kwijt te raken. Wees vooral voorzichtig met touwen en snoeren; de fret kan hierin vast komen te zitten en zich ernstig verwonden. Daarnaast zijn een hele boel kleine knuffeltjes niet geschikt voor fretten, de neusjes en/of de ogen van deze knuffeltjes zijn vaak van hard materiaal, waarop de fret kan gaan knagen en opeten. Rubber is helemaal uit den boze, omdat fretten hierop gaan knagen en stukjes binnen kunnen krijgen, die verharden en een dodelijke verstopping kunnen veroorzaken. Wees dus voorzichtig met speelgoed en laat de fretten onder begeleiding spelen met speelgoed. Goed onthouden, NOOIT rubber!!