Wordt donateur

Wordt donateur

Herplaatsbare fretten

Herplaatsbare fretten

Fret vermist

Fret vermist

Fret gevonden

Fret gevonden

Bemiddeling bij herplaatsing

Bemiddeling bij herplaatsomg

Bij ernstige ziekte van het dier komt er een moment dat er in overleg met de dierenarts vastgesteld zal moeten worden of er nog een kans is op herstel of dat het dier mogelijk zal lijden tot het sterft. In het laatste geval is het de verantwoording van de verzorger te voorkomen dat het dier zal lijden, uitsluitend omdat men geen afscheid wil nemen van een geliefd huisdier. Zodra een fret bijvoorbeeld niet meer kan lopen, of zelfstandig naar de bak kan gaan dan voelt hij zich niet meer prettig, lijdt hij misschien hevige pijn of is ernstig benauwd, zodat elke inspanning eigenlijk te veel is. Let wel, dit zijn maar voorbeelden. Het is aan u om te oordelen in welke mate uw dier zich nog gelukkig voelt onder de gegeven omstandigheden. Het is vanzelfsprekend dat er gekeken wordt of er een kans op herstel is. En gelukkig is er tegenwoordig ook veel mogelijk in de diergeneeskunde. Wanneer echter het leven te zwaar wordt om te dragen, neem dan voor uw geliefde dier een juiste beslissing en laat het inslapen voordat het ondraaglijk zal zijn.

U zult dan voor de beslissing komen te staan wat u met het lichaam van uw geliefde huisdier moet doen. In dit artikel bespreken wij een aantal mogelijkheden met u.

Of uw fretje onverwachts komt te overlijden of pas nadat het ziek geworden is, het afscheid zal in beide gevallen moeilijk zijn. Over het algemeen is het diertje een lid van het gezin geworden en zal het een poos duren, voordat deze gebeurtenis zal zijn verwerkt. Om in een dergelijk verdrietige tijd een beslissing te moeten nemen wat er met uw diertje moet gebeuren, kan voor sommige mensen net te veel zijn. Het is dan ook helemaal niet gek om u nu - terwijl uw dieren nog in leven zijn - al te laten informeren over de mogelijkheden bij u in de omgeving. Het kan een geruststellende gedachte zijn om bij voorbaat al te weten wat u met het diertje gaat doen. Voor anderen zal het juist zo zijn dat het regelen van de begrafenis of crematie na het overlijden helpt bij het verwerken van het verdriet. Iedereen gaat anders met zijn of haar verdriet om en wat voor de één werkt hoeft voor de ander juist niet te werken.
U zult voor uzelf moeten uitmaken waar u zich het prettigst bij voelt.

Achterlaten bij de dierenarts

In het geval u uw fretje bij de dierenarts uit zijn of haar lijden heeft laten verlossen, kunt u uw fretje bij de dierenarts achterlaten. De dierenarts zorgt er dan voor dat uw huisdier naar een destructiebedrijf gaat. Daar zal het dier bij hoge temperaturen en onder hoge druk samen met andere dieren worden verbrand. Overlijdt het fretje thuis dan kunt u het diertje bij de gemeentelijke opruimingsdienst achterlaten, ook dan zal het diertje naar een destructiebedrijf worden gebracht. Waarschijnlijk vindt u dit een naar idee, gelukkig zijn er ook andere mogelijkheden.

Zelf begraven

U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen uw dier in uw eigen tuin te begraven, wellicht op zijn lievelingsplekje. Dit is echter niet voor iedereen mogelijk of een prettige oplossing.

Begrafenis

Een dierencrematorium en/of -begraafplaats kunnen ook uitkomst bieden. Over het algemeen zullen zij u goed adviseren omtrent de gang van zaken en de mogelijkheden en onmogelijkheden. Misschien kiest u ervoor om uw diertje op een dierenbegraafplaats te laten begraven. Bij sommige bedrijven is het mogelijk om van tevoren een plekje op de begraafplaats uit te kiezen. Soms is er zelfs de mogelijkheid om, als u meerdere huisdieren bezit, deze bij of naast elkaar te laten begraven. U moet deze wens dan kenbaar maken bij het eerste dier dat begraven wordt. U kunt het bedrijf voor het vervoer naar de begraafplaats laten zorgen, dit is echter meestal niet gratis. Het kan zijn dat het dier wordt opgebaard, totdat de begrafenis plaatsvindt. Het kan ook zijn dat het dier in de koeling wordt bewaard.
Als het graf gegraven is wordt het bedekt met stro, waar het dier dan wordt opgelegd. Vervolgens is er gelegenheid om in alle rust afscheid van uw lieveling te nemen en kunt u het dier indien u dat wenst met stro bedekken. Bij andere ondernemingen zal het dier in een kistje begraven worden, of kunt u kiezen. Ook bij de bedekking van het graf met grafsteen of anderszins zijn de verschillen tussen de bedrijven groot. Bij de een zal het in een all in-prijs zitten, bij een ander moet u daar zelf voor zorgen. Over het algemeen zijn speciale wensen altijd bespreekbaar. Na de begrafenis wordt er bij sommige bedrijven koffie geschonken.

Crematie

Een andere mogelijkheid is gebruik maken van de diensten van een dieren­crematorium. Ook hier kunt u ervoor kiezen het bedrijf het vervoer te laten verzorgen en zal het fretje of worden opgebaard of in de koeling worden geplaatst. Voordat de crematie plaatsvindt kunt u in een aparte ruimte afscheid van het diertje nemen. U kunt ervoor kiezen het diertje samen met andere dieren te laten cremeren (de as zal dan over een strooiveld verspreid worden of bijvoorbeeld over zee uitge­strooid). Wanneer u een individuele crematie wenst, kunt u het beste van tevoren informeren of ze fretten wel individueel cremeren, dit om nare verrassingen te voorkomen. Bij een individuele crematie kunt u de as mee naar huis nemen in een urn of asbus of kunt u de as bijvoorbeeld over zee laten uitstrooien. Bij sommige bedrijven kunt u uw dier zelf in de oven leggen (als u dat aankunt en zelf wenst uiteraard). Indien gewenst ontvangt u een crematiecertificaat.

Naast het verschil in medelevendheid is er tussen deze bedrijven ook een groot verschil in mogelijkheden, kosten en manier van betalen. Het is daarom aan te raden om bij verschillende bedrijven informatie te vragen, zodat u een weloverwogen keuze kunt maken en niet voor verrassingen komt te staan waardoor het afscheid van uw fretje nog moeilijker wordt dan het al is.

Wetenschap

Indien u het een prettige gedachte vindt dat uw fretje ter beschikking wordt gesteld aan de wetenschap, kunt u contact opnemen met de Universiteit in Utrecht. U moet het fretje echter wel binnen korte tijd kunnen brengen of het diertje daar laten inslapen. Bedenkt u zich wel dat de wetenschappelijke benadering van de medewerkers wellicht wat ongevoelig over kan komen. De Universiteit zorgt ervoor dat uw fretje naar een crematorium van uw keuze wordt gebracht. De kosten van het crematorium komen wel voor uw rekening.