Wordt donateur

Wordt donateur

Herplaatsbare fretten

Herplaatsbare fretten

Fret vermist

Fret vermist

Fret gevonden

Fret gevonden

Bemiddeling bij herplaatsing

Bemiddeling bij herplaatsomg

De fret heeft een uitstekend gehoor. Hij kan zich goed oriënteren op geluiden. Als er ergens een kastdeurtje opengaat, weet hij precies waar dit geluid vandaan komt. Maak je stiekem ergens een deur open, dan hoort hij dit gelijk en is er als de kippen bij. Het gehoor is zo goed ontwikkeld, dat ze precies weten wie welke geluiden maakt. Bestaat je huishouden uit meer personen en er komt één van hen de kamer in, dan weet de fret precies wie dit is en of deze persoon interessant genoeg is om het bed voor uit te komen.

Een goed gehoor is noodzakelijk bij de fret, vooral als we kijken waar de fret voor gemaakt is en dat is voor het jagen in donkere holenstelsels. In deze situatie komt een uitstekend gehoor goed van pas. Aan je ogen heb je niks in het donker, dus de fret vertrouwt volledig op zijn gehoor en reuk om de weg te vinden, gevaar te herkennen en om de konijnen op te sporen. De reuk speelt een belangrijkere rol hierin, maar het gehoor speelt wel mee.

Fretten zijn dol op graven, hun oren hebben zich hierop aangepast. De haren rondom de oren dekken deze af om er voor te zorgen, dat er geen vuil in hun oren kan komen.

Schoonmaken oren

In principe hoef je de oren van een fret niet schoon te maken, tenzij er echt duidelijk zichtbare oorsmeer aanwezig is. Oorsmeer kun je het beste weghalen door met een wattenstaafje de buitenkant van het oor schoon te maken. Voorzichtig maak je de oorschelp schoon. Maak echt alleen de buitenkant schoon. Ga nooit met een wattenstaafje in het oor, omdat je dan de oorsmeer alleen maar dieper het oor in duwt en je beschadigingen kan aanbrengen.

De meeste fretten zullen het schoonmaken van het oor niet als prettig ervaren. Dit wordt voor een groot deel veroorzaakt door de manier hoe de fret gefixeerd moet worden tijdens deze handeling. Om de oren van je fret op een veilige manier schoon te maken, dien je de fret vast te houden in zijn nekvel, waarbij de achterpootjes van de fret rusten op je schoot. De fret kan tijdens het schoonmaken namelijk plotseling erg gaan schudden met zijn kopje, waarbij het wattenstaafje kan uitschieten en zodoende beschadigingen kan aanrichten. Pas hier dus mee op.

Oormijt

Fretten zijn ontzettend gevoelig voor het hebben van oormijt. Het is een hardnekkige parasiet, die eigenlijk iedere fret wel bij zich draagt. Oormijt is ontzettend besmettelijk voor de andere fretten. Naast het feit dat het vreselijk moet zijn om met kruipende beestjes in je oor te moeten leven, is oormijt regelmatig de veroorzaker van een levensbedreigende aandoening, namelijk een middenoorontsteking. Veel mensen denken, dat ze aan de kleur van het oorsmeer kunnen zien of hun fretje oormijt heeft, maar niets is minder waar. Aan de kleur van oorsmeer kun je niet opmaken of je fretje oormijt heeft. Dit is alleen maar mogelijk door de dierenarts met een oorkijker in het oor van de fret te laten kijken. En zelfs dat is moeizaam, omdat de gehoorgang van een fret uitermate klein is.

Sommige fretten geven kleine signalen af dat ze last hebben van hun oormijt, bijvoorbeeld met hun kopje schudden of met hun hoofd(oren) over de vloer te glijden.

Volgens frettendierenarts Hanneke Roest komt het geregeld voor dat fretten jaren lang oormijt hebben, zonder ook maar enig signaal af te geven. Ga dus altijd met een (nieuwe) fret naar de dierenarts om de oren na te laten kijken op de aanwezigheid van oormijt en zorg ervoor dat de fret zo snel mogelijk oormijt-vrij is!!

Behandeling van oormijt

Oormijt kan het beste bestreden worden met Stronghold. Dit is een pipetje, dat tussen de schouderbladen leeg gedrukt moet worden en uitsluitend bij de dierenarts verkrijgbaar is. De behandeling bij fretten is nogal specifiek en er zijn maar weinig dierenartsen, die de juiste dosering weten als het op fretten aankomt.

Print daarom deze pagina uit als je met de fret naar de dierenarts gaat om ervoor te zorgen, dat je fret de juiste dosering Stronghold krijgt. Biedt jouw dierenarts iets anders dan Stronghold aan, dan kan je het risico lopen, dat de behandeling niet effectief genoeg is en de fret in kwestie besmet blijft.
Heeft je dierenarts geen Stronghold, neem dan contact op met SDF voor verder advies of raadpleeg een dierenarts, die dit wel in zijn assortiment heeft.

Stronghold (selamectine)

De dosering van Stronghold wordt berekend aan de hand van het gewicht van de fret
(Bron: www.frettenkllniek.nl).

Oormijtbehandeling Advies Frettenkliniek
 Fretten 400 -1300 gram  Een Stronghold 15 mg. pipet. Herhalen na één maand.

 Fretten > 1300 gram

 Een Stronghold behandeling 30 mg (dubbele dosis !!). Herhalen na één maand.

 Fretten < 400 gram  Stronghold dosering aanpassen volgens schem dierenarts.
 Jonge frettenpups  Liefst pas behandelen als zwaarder dan 400 gram.
 Na bezoek van een frettendag, frettenpension, frettenopvang  Als de fretten mee zijn geweest alle fretten eenmalig behandelen.
 Na introductie nieuwe fret in groep  Alle fretten eenmalig behandelen, tenzij de nieuweling absoluut oormijt-vrij is.

Zoals je ziet, is het van belang om alle fretten 2 maal te behandelen met een tussenpose van een maand. Hiermee kun je er vanuit gaan, dat de fretten oormijt vrij zijn. Stronghold is duur, maar het is de investering meer dan waard. Hieronder staat beschreven wat de mogelijke gevolgen kunnen zijn van een oormijtinfectie en wat de symptomen kunnen zijn:

Middenoorproblemen bij de fret

Er zijn veel fretten, die last hebben van middenoorproblemen. Eén van de belangrijkste oorzaken is het hebben of ooit gehad hebben van oormijt. Deze mijten veroorzaken een infectie waar je fret veel last van kan hebben. Zo zal het eten van harde dingen zoals brokjes, maar vooral prooi erg pijnlijk kunnen zijn voor de fret. Vaak zie je bij broketende fretten, dat ze erg morsen met hun eten. Dit is te herkennen aan de kruimeltjes in of rond het voerbakje. Het kan ook zijn, dat ze de brokjes niet meer goed kunnen kauwen.

Het aanraken rondom het oorgebied vinden deze fretten niet fijn, als je ze probeert te kriebelen over hun hoofdje hebben ze de neiging om hun hoofdje weg te trekken. De aanraking is gewoon niet prettig.

Je kunt je dus wel voorstellen, dat het voor fretten met een middenoorprobleem extreem pijnlijk is als deze fret in hun nekvelletje worden gepakt. Vaak zul je de fretten horen hoesten of slikbewegingen zien maken. Dit komt doordat er ontstekingsvocht vanuit het oor via de buis van Eustachius naar de keel toe loopt. Dit veroorzaakt het vele slikken en/of kuchen wat de fret dan ook vaker doet.

Fretten met middenoorproblemen kunnen last hebben van traanoogjes. Dit kenmerkt zich door een vochtig laagje op het oog. Ook kan een fret door deze aandoening afvallen. De fret heeft immers pijn bij het eten. Deze fretten zullen het minimale eten om in leven te blijven en vallen daardoor af.

Er zijn twee varianten van deze aandoening:

Acute middenoorontsteking

Zoals de naam al zegt, is dit vaak een acute situatie. Zo is er niks aan de hand en ineens is het fretje (dood)ziek. Wat het meeste opvalt bij deze fretten is, dat hun coördinatie verstoord is. Ze kunnen zelfs echt in rondjes lopen en ze houden hun kopje scheef. Ook kan er sprake zijn van braken en ziek zijn. Dit hoeft niet altijd het geval te zijn en dat heeft weer te maken met de ernst van de doorbraak. Bij deze fretten is het raadzaam om met spoed naar een goede dierenarts te gaan om ze te laten behandelen met antibiotica; alleen dan hebben ze een goede kans op volledig herstel.

Chronische middenoorontsteking

Chronisch betekent langdurig. Deze ontsteking is waarschijnlijk al een tijdje aan de gang en zal ook nooit meer helemaal verdwijnen. Dit zijn de fretten, die afvallen, niet geaaid willen worden op het hoofdje en kuchen of slikken. Ook hier kan het coördinatievermogen wel eens wat kuren vertonen, zoals het niet stabiel staan op de achterpootjes of bij het lopen wel eens door de achterpootjes zakken. Chronische middenoorproblemen is een aandoening, die altijd sluimerend aanwezig is, maar eens in de zoveel tijd echter de kop opsteekt. Vooral bij natte warme dagen speelt het vaker op. Wat we hier vooral willen benadrukken is dat fretten extreem moeilijk laten zien, dat ze pijn hebben of ziek zijn. Neem dan ook de kleinste signalen serieus en laat uw fretje onderzoeken door een dierenarts, die bekend is met fretten en hun medische gebreken.

Een middenoorontsteking is een serieuze aandoening, die ten eerste erg pijnlijk is voor de fret maar ten tweede ook een dodelijke afloop kan hebben. Dit gebeurt zodra de ontsteking verder reikt dan het middenoor en doorbreekt naar de hersenen.

Voorkomen !!

Oormijt is te voorkomen door je fret te behandelen met Stronghold. Dit zal helaas geen garantie zijn dat je fret nooit last kan krijgen van een middenoorprobleem, maar je weet dan tenminste dat er alles aan gedaan is om het te voorkomen!

Lees je dit en klinkt het je bekend in de oren, neem dan zo snel mogelijk contact op met Frettendierenarts Hanneke Roest van de Frettenkliniek. Zij heeft jarenlange ervaring op het gebied van middenoorproblemen bij fretten.

Klik op de link voor de website van Hanneke Roest: Frettenkliniek.nl