Wordt donateur

Wordt donateur

Herplaatsbare fretten

Herplaatsbare fretten

Fret vermist

Fret vermist

Fret gevonden

Fret gevonden

Bemiddeling bij herplaatsing

Bemiddeling bij herplaatsomg

Fretten hebben 4 pootjes met aan elke poot 5 nageltjes. Deze nagels blijven groeien en worden dus steeds langer. De nagels van fretten zijn niet intrekbaar, zoals bij een kat en moeten regelmatig geknipt worden. Hieronder staan enkele redenen beschreven, waarom de nagels van je fret niet te lang morgen worden:

  • Lange nagels splijten makkelijk, waardoor de fret met zijn nageltje aan het beddengoed kan blijven hangen.
  • De fret kan vast komen te zitten aan andere materialen, zoals het tapijt, speeltjes, stoffen meubelen of je kleding.
  • De fret heeft moeite met lopen als de nagels te lang worden (ongemak).
  • De fret kan met zijn lange nagels in kieren blijven hangen, zoals het laminaat of de deurpost.
  • Daarnaast is het uitermate pijnlijk als de lange nagels van uw fret zich vastgrijpen aan je arm.

Knippen

Over het algemeen wordt er aangeraden de nagels van de fret elke 2 weken te knippen. Belangrijk is wel om de nagels van je fret iedere dag te controleren op onregelmatigheden en deze zo nodig eerder te knippen. De nagels aan de voorpootjes groeien sneller dan de nagels aan de achterpootjes. De nagel van een fret is doorzichtig, met daarin een rood streepje. Het rode streepje, ook wel het leven genoemd, is het bloedvat wat door de nagel loopt. Je moet de nagel zo knippen, dat je niet in het leven knipt, dit is erg pijnlijk voor de fret en zal lang blijven bloeden. Neem je fret regelmatig in de hand en pak zijn pootjes beet alsof je ze wil gaan knippen, zodoende went de fret aan dit gevoel. Tijdens het knippen kan de fret afgeleid worden met wat lekkers; een vitaminepasta, nutriplus cat of een beetje boter kunnen het knippen veel makkelijker maken.

Stap voor stap

1.  Controleer de nagels op onregelmatigheden, op deze manier weet je hoe de nagels eruit zien en kom je tijdens het knippen niet voor verrassingen te staan.
2. Zorg voor de juiste materialen. Dit houdt in: een makkelijk te gebruiken nagelschaartje en wat vitaminepasta of boter.
3. Pak de fret op en leg hem met zijn rug op je schoot met het hoofdje naar je buik gericht.
4. Smeer een beetje pasta/boter op de buik van de fret of houdt de tube omgekeerd in uw mond.
5. Pak het pootje vast waarvan je de nagels wil knippen en spreid het voetje iets om de nagels van elkaar af te krijgen.
6. Bepaal de positie van de nagel, die je wilt doorknippen en controleer dit een tweede keer.
7. Knip de nagel door.
8. Knip de nagel door.
9. Voer deze stappen voor alle nagels uit.
10.  Je fret zijn nagels zijn nu geknipt.

Help! Ik heb de nagel te kort afgeknipt!

Het kan altijd gebeuren dat je per ongeluk in het leven van het nageltje knipt. Hierdoor zal de fret flink schrikken en het zal geen zin meer hebben om de nagelknipsessie af te ronden. Aangezien het nageltje flink kan gaan bloeden, adviseren we je om het nageltje in wat bloem te deppen. Dit stelpt het bloeden. Als de fret bekomen is van de schrik kun je het werk afmaken. Natuurlijk kan dit eventueel ook de volgende dag.