Wordt donateur

Wordt donateur

Herplaatsbare fretten

Herplaatsbare fretten

Fret vermist

Fret vermist

Fret gevonden

Fret gevonden

Bemiddeling bij herplaatsing

Bemiddeling bij herplaatsomg

Wat is oormijt?

Oormijt (Otodectes cynotis) is een kleine parasiet die in grote hoeveelheden als kleine torretjes in de oren van de fret kunnen rondkruipen.

oormijt 1

Hoe vaak komt oormijt voor onder fretten?

Oormijt is een veel voorkomende aandoening bij fretten. Vaak worden jonge fretten in het nest al geïnfecteerd door de moeder. De oormijt wordt daarnaast ook makkelijk via (kort) onderling contact tussen fretten overgebracht. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren tijdens het bezoek aan frettendagen, na een verblijf in een pension of in een opvang. Ook de introductie van een nieuwe fret in de groep kan voor een nieuwe besmetting zorgen.

Welke schade richt de oormijt aan?

De oormijt veroorzaakt een behoorlijke ontsteking van de gehoorgang. Fretten laten meestal slecht zien dat ze ziek zijn en dat geldt ook voor een oormijt-infectie. Sommige fretten laten zien dat ze jeuk aan hun oren hebben en schudden met hun kop, krabben aan hun oren of schuren met de kop over de grond. De meeste fretten vertonen echter geen symptomen waardoor een infectie soms jarenlang niet opgemerkt wordt.

Het grootste probleem is dat oormijt een chronische oorontsteking veroorzaakt en het trommelvlies kan beschadigen waardoor bacteriën door het trommelvlies in het middenoor kunnen dringen en een acute- of chronische middenoorontsteking veroorzaken.

Een (chronische) middenoorontsteking is helaas moeilijk te herkennen. Sommige fretten hebben pijn bij het openen van de bek en weigeren harde brokjes te eten. Vloeibaar voedsel lukt meestal wel. Het schudden met de kop na een hapje eten kan ook een symptoom zijn. Andere fretten gaan meer speekselen door beschadiging van een zenuw in het middenoor. Sommige fretten gaan meer reutelen doordat er ontstekingsvloeistof in de keel komt via de buis van eustachius. Het is een pijnlijke aandoening die lastig te diagnosticeren is. Voorkomen is hierbij absoluut veel makkelijker dan genezen!

Indien vanuit een middenoorontsteking ook het binnenoor wordt aangetast is de aandoening makkelijker te herkennen. De fret is plotseling ernstig ziek, kan gaan braken en wil niet eten. Hij loopt met een scheve kop of kan helemaal niet lopen. Het aangetaste oor wordt het laagst gehouden. Vaak loopt het dier cirkels en valt regelmatig om door aantasting van het evenwichtsorgaan. Indien snel (spoedgeval!!) op accurate wijze, met oa. een langdurige kuur antibiotica wordt ingegrepen, is de kans op herstel redelijk groot.

Hoe weet je of je fretje oormijt heeft?

Met het blote oog is aan de buitenkant van de oren niet zichtbaar of de fret wel of geen oormijt heeft. Het bruine of bruin/zwarte oorsmeer dat vaak in de oorschelp zichtbaar is zegt niets over de aanwezigheid van deze parasiet.
Alleen met een otoscoop (oorkijker) kan de oormijt in de oren worden aangetoond. De mijten zijn dan als kleine beweeglijke speldenknopjes zichtbaar. Vraag daarom bij elk bezoekje aan de dierenarts of hij/zij even in de oren wil kijken.
Als één fret in een groep oormijt heeft, ga er dan vanuit dat alle fretten oormijt hebben. Behandel daarom altijd alle fretten tegelijk.

oormijt 2

Is oormijt besmettelijk voor de hond of kat?

Hoewel theoretisch wordt aangegeven dat de fretten oormijt besmettelijk kan zijn voor honden of katten, blijkt dat in de praktijk heel erg mee te vallen. Besmetting naar de hond en kat zal alleen optreden na intensief contact, bijvoorbeeld als de fret bij hen in de mand slaapt. Het is meestal niet nodig om de hond en kat mee te behandelen.

De beste behandeling

Vroeger waren er maar weinig praktische middelen voor de bestrijding van oormijt. De zalven en druppels kwamen niet diep genoeg in de oortjes en de fretten vonden de behandeling zeer vervelend. Daar de cyclus van ei tot volwassen mijt 3 weken duurt was het nodig om meerdere malen te behandelen (de eieren zijn ongevoelig voor de bestrijdingsmiddelen). Al was er maar één fretje waarbij de behandeling niet goed was uitgevoerd, dan waren alle fretten na verloop van tijd weer geïnfecteerd. Hierdoor was het vrijwel onmogelijk om fretten in groepen met meer dan 3 fretten volledig vrij te krijgen.

Gelukkig is er al weer jarenlang het middel Stronghold® (selamectine) bij uw dierenarts verkrijgbaar. Dit is een makkelijk toe te dienen pipetje dat leeggemaakt wordt op de huid in de nek. Het middel is volkomen veilig en wordt al zeker 5 jaar in onze kliniek naar volle tevredenheid gebruikt.
Het werkt een maand lang (lang genoeg om alle mijten die uit de eitjes komen te doden) en verspreidt zich via het huidvet. Het werkt ook tegen vlooien en wormen hoewel deze laatste bij de fret vrijwel nooit voorkomen.

Voor een juist gebruik hieronder enkele aanwijzingen:

Het tweemaal behandelen met een tussenpose van een maand is voldoende, tenzij de fret weer in contact (hoeft maar kort) komt met niet behandelde fretten.
Alle fretten tegelijk behandelen, en zorg dat je de juiste dosering stronghold geeft.
Controleer of het gaatje in het pipetje goed open is zodat alle vloeistof er makkelijk uit kan.
Na een narcose even een paar dagen wachten met behandelen.

oormijt 3

Oormijt behandeling

Fretten 400 – 1300 gram
Eenmalig een Stronghold® 15 mg. pipet, één maand later herhalen!!
Fretten > 1300 gram
Eenmalig een Stronghold® 30 mg. pipet (dubbele dosis !!), één maand later herhalen!!
Fretten < 400 gram
Stronghold® dosering aanpassen volgens schema dierenarts, één maand later herhalen!!
Jonge frettenpups
Liefst pas behandelen als zwaarder dan 400 gram en ook deze behandeling na één maand herhalen!!

Na bezoek frettendag, frettenpension, frettenopvang.
Als de fretten mee zijn geweest: alle fretten weer behandelen.
Na introductie nieuwe fret in groep alle fretten weer behandelen, tenzij de nieuweling absoluut oormijt vrij is.
Herhaal de behandeling na 1 maand!!!!

Wat te doen als er veel oorsmeer zichtbaar blijft na een behandeling?

Sommige fretten houden een chronische (bacteriële of gist) oorontsteking over na een oormijtinfectie. Dan blijven de oren veel bruin oorsmeer produceren terwijl de oormijt al lang verdwenen is. Daar de kans op het ontstaan van een middenoorontsteking dan nog aanwezig blijft is het verstandig om in dergelijke gevallen de oorontsteking te behandelen met een oorpreparaat.

Lang niet alle oorpreparaten zijn daartoe geschikt. Het is namelijk voor de dierenarts moeilijk om tijdens het ooronderzoek te bepalen of het trommelvlies bij de fret intact is. Oorpreparaten die Gentamicine, Neomycine, Kanamycine of Polymyxine B als antibiotica bevatten zijn bij een gaatje in het trommelvlies toxisch voor het midden- en binnenoor en daarom een te groot risico voor het gebruik bij de fret. Aurizon® heeft daarom mijn voorkeur en werkt zowel tegen bacteriële - als gistinfecties.

Tot slot

Na een tweemalige toediening van Stronghold(met een tussenpose van één maand) is de fret over het algemeen van de oormijt af, tenzij....... het diertje opnieuw wordt geïnfecteerd door contact met een niet behandelde fret! En dat gebeurt sneller dan de meeste eigenaren zich realiseren.

Bron: Drs. Hanneke Roest, frettendierenarts, Frettenkliniek