Wordt donateur

Wordt donateur

Herplaatsbare fretten

Herplaatsbare fretten

Fret vermist

Fret vermist

Fret gevonden

Fret gevonden

Bemiddeling bij herplaatsing

Bemiddeling bij herplaatsomg

Steeds meer frettenhouders zijn bewust met het dieet van hun geliefde fret bezig. Hierbij komt ook steeds meer het besef dat de fret een echte vleeseter is. Het meest natuurlijke dieet voor de fret is een dieet waarin het dier ook rauw vlees krijgt.

Brokvoeding

Als u besluit om uw fret vlees te geven, maar niet de kennis of mogelijkheden hebt om een 100% vleesdieet samen te stellen, zorg dan dat de fret beschikt over goede brokvoeding.
De spijsvertering van de fret is vrij kort. Vier uur na het eten heeft de fret alweer een lege maag. Als u de fret binnen houdt, dan is het lang niet altijd mogelijk om de fret voortdurend van rauw vlees te voorzien. Een fret zal al het voedsel wat hij teveel heeft (en niet netjes in brokvorm in de voerbak ligt) verstoppen. Als u niet dagelijks het hele hok controleert, kan het vlees gaan bederven.
Naast dit praktische probleem is het ook moeilijk om een uitgebalanceerd vleesdieet samen te stellen voor uw fret. Hiervoor moet u niet alleen over voldoende kennis beschikken van de voeding van de fret, maar ook over zijn spijsvertering.

Hele prooidieren

Als u uw fretten vlees wilt geven, kies dan voor vlees wat in het natuurlijke dieet van de fret past. Hierbij kunt u denken aan gevogelte, zoals kip, of konijnen en kleine knaagdieren. Muizen zijn een goede voedingsbron voor de fret. Als uw fret nog nooit een muis gegeten heeft, begin dan met het voeren van jonge muizen. Deze zijn kleiner en makkelijker op te eten. Als de fret eenmaal muis wil eten, dan zal hij deze ook met huid en haar opeten.

Eendagskuikens

Veel mensen denken dat dit een goede voedingsbron is. Het is ook nog eens relatief goedkoop en makkelijk te verkrijgen. Desondanks is het niet aan te raden dit te voeren. Onderzoek heeft aangetoond dat eendagskuikens weinig essentiƫle voedingsstoffen bevatten. Dit kan serieuze gezondheidsproblemen bij fretten veroorzaken, zoals te laag calcium(kalk) gehalte in het bloed (hypocalcaemie), groeistoornis van het beenweefsel (osteodystrofi) en vitamine B-gebrek om er maar een paar te noemen. Een andere klacht die veroorzaakt wordt door het veel voeren van kuikens in het bijzonder is Actinomycosis. Dit is een infectie. Deze veroorzaakt een zwelling of abcessen aan de keel. Men denkt dat het een gevolg is van beschadigingen in de slokdarm door de harde delen in de kuikens.

KVV

KVV bestaat uit bijvoorbeeld vers kippen- en lamsvlees. Dit is ingevroren gemalen vlees. KVV wordt kant-en-klaar verkocht. 

Geef GEEN KVV (rauw vlees) of eendagskuikens. Dit is namelijk afvalvlees uit de bioindustrie en is in toenemende mate besmet met diverse schadelijke bacteriƫn welke bij fretten behoorlijke gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken.