Wordt donateur

Wordt donateur

Herplaatsbare fretten

Herplaatsbare fretten

Fret vermist

Fret vermist

Fret gevonden

Fret gevonden

Bemiddeling bij herplaatsing

Bemiddeling bij herplaatsomg

Heeft u een fret buiten aangetroffen? Lees onderstaande tips en aanwijzingen door om de fret en eigenaar sneller te kunnen herenigen.

Fret of bunzing

Overtuig uzelf er eerst van of u niet te maken heeft met een bunzing. Deze lijkt qua uiterlijk veel op de fret, maar is een wild dier en deze mag niet (zomaar) gevangen worden. Een melding van een bunzing kunt u doorgeven op www.telmee.nl. Meer over de bunzing leest u hier.

Een fret vangen

Een fret kun je proberen te vangen door het dier te lokken met wat fretten- of kattenbrokjes. Als dit niet lukt, kan er een carrier (of iets soortgelijks) buitengezet worden met daarin wat oude doeken en wat water en voer. Soms treft u de fret daarin slapend aan! Er kan soms ook een vangkooi gebruikt worden. Informeer hiervoor bij de dierenambulance.

Een fret gevangen of gewoon opgepakt

Neem het dier dan mee en geef het water en fretten- of kattenvoer. Geef het dier een rustige plaats om te slapen (een kooi of een doos met wat lapjes erin en een toiletbak met kattensteentjes, schoon water in een drinkfles en een bakje met fretten- of kattenbrokjes. Laat het dier eerst zoveel mogelijk tot rust komen. Controleer of het dier gewond is en laat hem eventueel nakijken door een dierenarts.

Geef het door!

Geef aan Amivedi, de plaatselijke Dierenambulancedienst en het plaatselijke dierenasiel door dat u een fret gevonden heeft. Geef het ook door aan Stichting De Fret en/of aan andere instanties die zich met fretten bezighouden. Hou ook oproepjes op internet of in de plaatselijke supermarkt in de gaten.

Elektronische identificatie door middel van een chip wordt bij fretten steeds vaker toegepast. Gevonden fretten dienen hierop te worden gecontroleerd. Dit kan bij de dierenarts of het dierenasiel.

En dan?

Een fret, waarvan het waarschijnlijk is dat deze een eigenaar heeft, mag pas na twee weken herplaatst worden. Het dier mag dus niet eerder naar een nieuwe eigenaar toe. Als u de fret geen twee weken wilt of kunt houden of herplaatsen, neem dan contact op met Stichting De Fret.